Damra Hakkında

Merhabalar, benim adım Damra. Bursa’lıyım, İstanbul’da yaşıyorum. 93 doğumluyum. (Kendimle alakalı, zaman buldukça bu cümlenin devamını getireceğim).

Yaklaşık olarak 2012‘den beri yazılımcı (backend / mobile application developer) olarak çalışıyorum.

Mesleğimi seviyorum, ileriye dönük daha güzel şeyler yapabilmek için kendimi sürekli geliştirdiğime inanıyorum.

Garip bir adım var biliyorum ve damra ne demek diyecek olursanız adımın anlamını tam olarak ben de bilmiyorum ama edindiğim bilgiler doğrultusunda;

Farsça kökenli bir isim Hz. Muhammed’in erkek süt kardeşinin ismi olarak dini kaynaklarda yer alıyor.
Kelime anlamı olarak paha biçilemez.
Çok eski bir kavmin adı.
Sevdiklerini koruyan güçlü yiğit erkek.
” ve bunun gibi bir çok anlamı var. Ama ben anlamı bilinmiyoru tercih ediyorum..

 

Yazılımla uğraşan çoğu genç bireylerin bilgisayarla tanışma evresi (2000 den sonrası için konuşuyorum) tıpkı benim gibi bilgisayar oyunları olmuştur. Çok iyi hatırlıyorum 2002 2003 yıllarında okuldan ( ilk okul 3 😀 ) kaçıp internet kafelere giderdik, o çağdaki çocuklar için kötü bir örnek olsamda şu andaki hayatımda olan birçok şeyi o zamanlara borçluyum. Bazen, “keşke” dediğim oluyor. Daha iyi bir lise ve üniversitede eğitim almış olabilirdim ama edinmiş olacağım mesleğimi bu kadar sevebilir miydim? Sanmıyorum. Diğer tarafdan da sabah kalkıyorsunuz dert ettiğiniz tek şey yol oluyor, var mı daha güzeli? 😀 Herneyse, tekrar bilgisayar oyunlarına dönecek olursak beni programcılıkla tanıştıran şey ise oyunlarda hile yapılabiliyor olmasıydı, malum öğrencisiniz ve zamanınızın çoğu okulda ve yolda geçiyor ama online oyununuz durmuyor sürekli olarak online olan kullanıcılar sizi oyunda figüran haline getiriyor, bir de MMORPG de karakterinizle özdeşleştiyseniz oyuna bağımlı hale geliyorsunuz, bu yüzden oyunda yapılabilmesi öngörülen hile arayışına, alternatif yollara başvuruyorsunuz vs. (detay için youtube kanalıma (kişisel) hoş gelebilirsiniz :D). Belki de bu yüzden tekrar eden işlemleri görünce içim sıkılıyor hemen aklıma kısa süreli ticari projeler geliyor.

 

Lise ve üniversitedeki öğretmenlerimi kötülemek istemem ama bilgisayar ile alakalı mesleğe yönelik verilen eğitimlerin daha öğrenciyken yetersiz olduğunu anladığımda, kendimi mezun olduktan sonra işsiz kalmamak için sektöre yönelik geliştirmeye çalıştım. Ödevler/Projeler mezun olduktan sonra hiç bir işimize yaramayacak olduğu için, hedefi sadece günü kurtarmak olduğu için daha çok ticari getirisi olabilecek şeyler ile ilgilendim, mesela knight online oyununa ara verdikten sonra youtube, facebook, twitter gibi sosyalağ botlarıyla uğraştım, miktar vermek istemiyorum ama hatrı sayılır güzel gelir elde ettiğimi belirtmek isterim.

Her hangi bir programlama dilinin veya teknolojisinin fanboyluğunu yapmıyorum, sevmiyorum da.

2014 senesinden itibaren kariyer hedefim Mobile Development oldu. Korkularımla yüzleşiyorum 😀 ( SYNTAX LARIN SİZİ ÜRKÜTMESİNE İZİN VERMEYİN )

Yine native mobil uygulama geliştirmeye sevk eden şey, C++ Qt Framework ün platforma ait spesifik özelliklerini kullanabilmesi imkansızlığından dolayıdır ki (Bildirim servisi, Ağ durumu, Rehber, Pil seviyesi, şarj durumu vs) Objective-C/C++ sözdizimine aşinayım bir proje içinde çoklu platformu destekleyen native uygulama geliştirmek harika bir şey ( Android/iOS <3 ).

Yeteneklerimin detayı için linkedin profilime gözatabilirsiniz
https://tr.linkedin.com/in/damrakoc
Okuduğunuz icin teşekkür ederim.

Şimdilik bu kadar

Edit: 2020/01/07

Burayı unutmuştum. Ufak bir güncelleme geçmek istedim.

2019 yılından beri aktif şekilde Android platformunda Kotlin kodluyorum, Architecture Component kütüphanelerini severek kullanıyorum.

İş güç dışında spora da başladım. 2 aydır haftada 3 gün sabahları istikrarlı bir şekilde yapıyorum, bu sefer bırakmam inş. Henüz yiyeceklere besin demeye başlamadım ama o günler de gelecek 🙂

(Bu sayfa sürekli güncellenecektir.)