Boost v1.65.1 Kütüphanesini Visual Studio 2017 projesine ekleyelim.

Ne yazık ki Boost dökümanları (http://www.boost.org/doc/libs/1_65_0/more/getting_started/windows.html) oldukça ayrıntılı çünkü tüm OS ve ortamlara dikkat etmeye çalışılıyor.

İşte Boost 1.65.1 ile VS2017 için özel hızlı adımlar.

İlk olarak, Boost’un oldukça büyük bir kütüphane olduğunu anlamalıyız.

Sonuç olarak,  Boost kodunun tamamı iki kısma ayrılmıştır:

1: Header dosyaları ve yalnızca kütüphaneler.

2: Header dosyaları ve cpp kütüphaneleri.

İlki derleme gerektirmiyor. Onları sadece projeye dahil edip doğrudan kullanabilirsiniz.

Daha sonrası için build etmek gerekiyor.

Genellikle her şeyi bir kez ayarlamanın iyi bir fikri olmasına rağmen, ekstra ek adımlar hakkında endişelenmeniz gerekmez.

  1. Yalnızca Boost .header ve kütüphaneleri kullanmak
    1. Boost arşivini 7z formatında indirin ve 7Zip kullanarak çıkarın. Zip dosyasından ayıklama işlemi 20 dakikanın üzerinde sürebilir (Bu süreyi çay, kahve almak için kullanabilirsiniz.)
    2. Local Disk C de boost adında bir dizin oluşturun. Ayıklamış olduğunuz klasorün içeriğini bu dizine taşıyın
    3. Boost’u kullanmak için hangi VC++ projesinde olursanız olun, o projeye sağ tıklayın Properties > C/C++ > General > Additional Include Directories ve C:\boost yolunu tırnak işaretleri olmadan ekleyin. Artık Boost kütüphanelerinin çoğunu kullanabilirsiniz. ( #include <boost/thread/mutex.hpp> gibi bir deyimi kullanabilmelisiniz. )
  2. Boost header ve cpp kütüphaneleri ( Boost.Chrono, Boost.Filesystem, Boost.GraphParallel, Boost.IOStreams, Boost.Locale, Boost.Regex, Boost.Thread, Boost.System vb. Bu kitaplıkları kullanmadıysanız, aşağıdaki adımlara gerek yoktur. )
    1. Öncelikle Windows Driver Kit’in kurulu olmadığından emin olun. Eğer varsa, şimdi kaldırın çünkü Boost’un build script dosyasının başarısız olmasına yol açacak nedenleri içerir.
    2. ‘x64 Native Tools Coommand Prompt for VS 2017’ diğer adıyla vs2017 nin komut istemci programını yönetici olarak çalıştırın
    3. c:\boost dizinine gidin ve bootstrap.bat ı çalıştırın, ( call bootstrap.bat )
    4. .\b2 yazarak build işlemini başlatın.  ( Bu işlem bilgisayarınızın performansına göre 1 saatten daha fazla sürebilir. )
    5. .\b2 variant=debug,release link=static runtime-link=static address-model=64 ( Bu işlem bilgisayarınızın performansına göre 1 saatten daha fazla sürebilir.)
    6. Derleme işlemi başarıyla tamamlandıktan sonra, c:\boost\stage klasörü içerisindeki lib klasörünü  bir üst dizine taşıyın yani c:\boost\lib olacak.
    7. Bu kütüphaneleri kullanmak istediğiniz projeye sağ tık, Properties -> Linker -> General > Additional Library Directories e C:\boost\lib yolunu tırnak işareti olmadan ekleyin.

Hepsi bu kadar artık derin bir nefes alabilir ve çok efişınt ve human readable programlar yazabilirsiniz 🙂